طراحی جیره غذایی عملیاتی

نوع مقاله: کاربردی

چکیده

در راستاى بهینه سازى وبهره ورى مطلوب در تامین غذاى مورد نیاز
نیروهاى عملیاتى در ماموریتهاى نظامى، رزمایشها، اردوها، و سایر تمرینات
نظامى... آماد و پشتیانى بر آن شد تا جیره هاى غذایى تهیه نماید که ضمن تامین
انرژى و مواد مغذى مورد نیاز افراد، از مشکلات اساسى تدارک و پشتیبانى
تغذیه از جمله تهیه مواد اولیه، طبخ، توزیع، آلوده شدن و فساد غذا، بروز
بیماریهاى ناشى از مواد غذایى آلوده، ضایعات مواد غذایى و سایر مشکلات
جانبى در تامین و تدارک غذاى مورد نیاز نیروهاى عملیاتى جلوگیرى شود.
برهمین اساس طى مطالعات مبانى و اصول تغذیه نظامى، از جمله جیره هاى غذایى
عملیاتى انفرادى کشورهاى مختلف و مطرح جهان ،مانند فرانسه، انگیس، امریکا، روسیه،
آلمان، کانادا و ... به طراحى جیره هاى غذایى عملیاتى انفرادى یک روزه »بومى شده «
با توجه به فرهنگ غذایى کشور، امکانات تولید، ایمنى و سلامت غذایى، قیمت و سایر
عوامل سلامتى،بهداشتى ونظامى اقدام شد. طرح اولیه جیره هاى مذکور در 5 تنوع
در نمایشگاه ویژه دستاوردها مورد توجه فرمانده معظم کل قوا و فرماندهان سپاه،
ستادکل نیروهاى مسلح و وزارت دفاع قرار گرفت. سپس تعداى از این جیره ها به عنوان
نمونه تولید و توسط خبرگان لجستیک ونیروهاى عملیاتى در یک سناریوى خاص
تحت آزمون و ارزیابى میدانى قرار گرفت. با تجزیه و تحلیل نتایج حاصله، اصلاحات
لازم در جیره ها انجام گرفت و سپس در سطح وسیعتر بین یگانهاى نیروهاى عملیاتى
مصرف شد ؛ و هم اکنون به عنوان جیره غذایى عملیاتى تولید و مصرف مى شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Operational food ration design

چکیده [English]

In order to optimize and optimize the supply of food needed
Operations forces in military missions, exercises, camps, and other exercises
Military ... prepared and backed up to provide food rations that provide
The energy and nutrients needed by people are one of the main problems in providing and supporting
Nutrition including the preparation of raw materials, cooking, distribution, contamination and spoilage of food, update
Diseases caused by contaminated food, food waste and other problems
Preventive measures should be taken to ensure the supply of food needed by the operational forces.
Accordingly, during the studies of the basics and principles of military nutrition, including food diets.
Individual operations of different and prominent countries of the world, such as France, Angis, USA, Russia,
Germany, Canada, etc. Designing Indigenous Operating Diets One-Day Indigenous Operation "Indigenous"
According to the country's food culture, production facilities, food safety and health, price and more
Health, health and military factors were taken into account. Initial design of the mentioned diets in 5 varieties
In the special exhibition of achievements, the attention of the Supreme Commander of the Armed Forces and the commanders of the IRGC,
The General Staff of the Armed Forces and the Ministry of Defense were appointed. Then the number of these diets as
Sample production and by logistics experts and operational personnel in a specific scenario
It was subjected to field testing and evaluation. By analyzing the results, the corrections
The necessary work was done in the diets and then on a larger scale between the operational force units.
Was consumed; And now it is produced and consumed as an operating food ration.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Food
  • Nutrition
  • Ration
  • Military Ration
  • Operational Ration
  • T-Ration

1- Army Health promotion. Nov. 1987
2- Commercial Item Description Bag, Tube Feeding (A-A-30046 B November
27, 1991.)
3- Commercial Item Description Bag, Tube Feeding, Plastic. (A- A 53956
30Aug. 1989)
4- Commander,s Guide to Combat Health Support. 20 March 1995.
(DA PAM 40-19 DS1366).
5- (Department Of Defense) DOD Food and Nutrition Research , development,
Testing Evaluation, and Egineering Program. April 20, 1983 (DODD
3236.2 (D) DSO 773).
6- Giles, Geoff A. and Bain , David R. ; Materials and Development of
Plastic Packaging for the Consumer market; Sheffield Academic Press,
2000.
7- Manual for the department of defense food Service Program. November
1978.(DODD 1338 10-M CE- 13 RPT DSO 845).
8- Mc Ardle , William D. ; Katch, frank I. ; Katch, Victor L. ; Sports and
exercise nutrition; Lippincoott Williams and Wilkins, 1999.
9- Nutrition Allowances standards and education. (AR- 40-25 DF 0031)
20 Nov. 1987.
10- Standard 'B' Ration for the armed forces. Nov. 1984 (NAVSUP 10110.6
(A) DSO 773).
11- Set the standard for Military Rations, Mil – F- 44067D.
12- The Army Food Service Program . Aug. 1989.
12- The Army Weight Control Program . 4 March 1996. (AR 600-9 INT
CHG Notice I01 DS 1322).
13- WWW. CNN, com/coo3/world/mealst/04/02/sprj.irgiaido. bomblets.
Index. Html.
14- WWW. globa. hand. org/library/ freight – logistics/ customs – guide.
15- WWW. Yaytech catalog.com/ survivl/ index.cp path/ 14-49.
16- WWW. of. mil/news/ NOV 2001/ n20011007- 14210.shtml.
17- WWW. tpub. Com/fcu/33.htm.
18- WWW. usafe. af.mil/airdrop/op.faqs.htm.