مدلی علّی به منظور تحلیل عوامل مؤثر در پیاده سازی قابلیت ردیابی در زنجیره تأمین مواد غذایی

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.

2 گروه مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان، سمنان ،ایران

چکیده

زنجیره تأمین مواد غذایی به‌عنوان یکی از بخش‌های تولیدی کلیدی، ارتباط تنگاتنگی با سلامت انسان دارد. از این رو استقرار فناوری های ردیابی به منظور نظارت بر محصول در تمامی مراحل بسیار اهمیت دارد. عوامل متعددی بر اجرای ردیابی در زنجیره تأمین مواد غذایی دخیل هستند. هدف این پژوهش ارائه مدلی علّی جهت تحلیل این عوامل است. در ابتدا طی بررسی ادبیات، مهم‌ترین عوامل مرتبط با پیاده‌سازی قابلیت ردیابی، استخراج و میزان اهمیت آنها در زنجیره تأمین مواد غذایی توسط خبرگان با استفاده از روش دلفی فازی تعیین گردید. در انتها مدل‌سازی و تحلیل عوامل با استفاده از تکنیک دیمتل فازی صورت گرفت. براساس یافته ها میزان تحقق قابلیت های فناورانه ردیابی در زنجیره تأمین و میزان دسترسی به فناوری های نوین تأثیرگذارترین عوامل و میزان تمایل اعضای زنجیره تأمین برای ردیابی، سطح سودآوری زنجیره تأمین و سطح کیفیت محصول تأثیرپذیرترین عوامل هستند. تغییرات در سطح کیفیت محصول، بر ادراک مصرف کننده مؤثر بوده و ارتقا سطح آگاهی مصرف‌کننده و میزان الزامات قانونی و نظارتی، تمایل شرکت ها را برای اثبات سطح کیفیت محصولاتشان با اجرای ردیابی افزایش می دهد. در این راستا یکپارچگی اطلاعاتی اعضا در به کارگیری فناوری‌های نوین برای ردیابی موثر محصول، یک راهکار تضمین کیفیت بوده که رضایت مصرف کننده، سودآوری و شهرت زنجیره را در پی دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

A Causal Model for Analyzing Factors Affecting the Implementation of Traceability in the Food Supply Chain

نویسندگان [English]

  • Mohsen Shafiei Nikabadi 1
  • Alireza moghaddam 1
  • Mahsa Eshghali 2
1 Department of Industrial Management, Faculty of Economics, Management and Administrative Sciences, Semnan University, Semnan, Iran
2 Department of Industrial Management . Faculty of Economics, Management and Administrative Sciences . Semnan University . Semnan . Iran.
چکیده [English]

The food supply chain, as one of the key production sectors, has a close relationship with human health. Therefore, the implementation of tracing technologies to monitor the product at all stages is very important. Various factors are involved in the implementation of tracing in the food supply chain. The aim of this research is to provide a causal model to analyze these factors. At first through a literature review, the most important factors related to the implementation of traceability were extracted, and their importance in the food supply chain was determined by experts using the fuzzy Delphi. Finally, the modeling and analysis of factors were carried out using the fuzzy DEMATEL. According to the findings, the level of realization of technological traceability capabilities in the supply chain and the level of access to modern technologies are the most influential factors, while the willingness of supply chain members to trace, the profitability level of the supply chain, and the product quality level are the most affected factors. Changes in product quality level affect consumer perception, and increasing consumer awareness and the level of legal and regulatory requirements increase companies’ willingness to prove the quality level of their products by implementing traceability. In this regard, the informational integration of members in utilizing modern technologies for effective product traceability is a quality assurance strategy that leads to consumer satisfaction, profitability, and the reputation of the supply chain.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Food Supply Chain
  • Traceability
  • Fuzzy DEMATEL
  • Causal Model

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 30 آبان 1403
  • تاریخ دریافت: 26 مرداد 1403
  • تاریخ بازنگری: 20 آبان 1403
  • تاریخ پذیرش: 30 آبان 1403
  • تاریخ انتشار: 30 آبان 1403