بررسی تأثیر پیاده‌سازی بلاک چین در زنجیره تأمین محصولات لبنی در کشور ایران

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مدیریت فناوری اطلاعات،دانشکده مدیریت و اقتصاد،دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استادیار گروه مدیریت فناوری اطلاعات، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

در میان صنایع موجود صنعت غذایی به خاطر تاثیری که مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت افراد می‌گذارد، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در صنایع غذایی، صنعت لبنیات و زنجیره تأمین آن به دلیل مصرف بالای محصولات آن توسط افراد جامعه و مدت‌زمان کوتاه ماندگاری آن جهت مصرف، همواره موردتوجه محققین، صاحبین صنابع و مصرف‌کنندگان این محصولات می‌باشد. از همین رو در این پژوهش تلاش شده است تاثیر پیاده سازی بلاک چین بعنوان یک فناوری نوین و اثرگذار در زنجیره تامین محصولات لبنی سنجیده شود. به­همین منظور در ابتدا با مطالعه منابع کتابخانه ای مولفه های اصلی زنجیره تامین و بلاک چین استخراج شده و سپس با استفاده از این مولفه ها مدل و فرضیات پژوهش طراحی‌شده و دو پرسشنامه جهت جمع‌آوری داده تهیه می‌شود. با استفاده از دو پرسشنامه مذکور تلاش می‌شود تغییرات ایجادشده در چابکی و شفافیت داده در زنجیره تامین صنعت لبنیات کشور قبل و بعد از پیاده‌سازی بلاک چین مورد ارزیابی قرار گیرد. درنهایت با استفاده از تحلیل داده‌های جمع‌آوری‌شده از طریق پرسشنامه‌ها تأثیرات پیاده‌سازی بلاک چین در زنجیره تامین محصولات لبنی سنجیده می‌شود. نتایج این پژوهش نشان داد که بلاک چین تأثیر معنادار و مثبتی بر روی شفافیت داده‌ها و نیز چابکی زنجیره تامین محصولات لبنی در ایران دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the Impact of Blockchain Implementation in the Supply Chain of Dairy Products in Iran

نویسندگان [English]

  • Mohammad Nasiri Galeh 1
  • Shaghayegh Sahraei 2
1 Information technology management, e-business orientation, Department of Management, Faculty of Management and Economics, Tarbiat Modares University,Tehran
2 Information Technology Management. Management & Economy Faculty, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Among the existing industries, the food industry is very important because of its direct and indirect impact on people's health. In the food industry, the dairy industry and its supply chain are always the focus of researchers, industry owners and consumers of these products due to their high      consumption by society and their short shelf life for consumption. Therefore, in this research, an attempt has been made to measure the impact of blockchain implementation as a new and effective technology in the supply chain of dairy products. For this purpose, at first, the main components of the supply chain and blockchain were extracted by studying library sources, and then, using these components, the research model and hypotheses were designed, and two questionnaires were     prepared for data collection. By using the mentioned two questionnaires, it is tried to evaluate the changes made in agility and data transparency in the supply chain of the country's dairy industry before and after the implementation of blockchain. Finally, by analyzing the data collected through questionnaires, the effects of blockchain implementation in the supply chain of dairy products are measured. The results of this research showed that blockchain has a significant and positive effect on the transparency of data and the agility of the supply chain of dairy products in Iran.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blockchain
  • Supply Chain
  • Dairy Industry
  • Data Transparency
  • Agility

Smiley face

V. K.,. K. D. ,. M. ,. N. P. R. Fran Casino, “Modeling food supply chain traceability based on blockchain technology,” Department of Informatics, University of Piraeus, Greece, pp. 2728-2733, 2019.
J. Sunny, N. Undralla, and V. M. Pillai, "Supply chain transparency through blockchain-based traceability: An overview with demonstration,” Computers & Industrial Engineering, vol. 150,  p. 106895, 2020.
م. م. ز. سعید پیرتاج, “طراحی شبکه توزیع تاب آور در زنجیره تأمین پایدار غلات: یک رویکرد برنامه‌ریزی امکانی - استوار,” نشریه علمی مدیریت زنجیره تأمین, 1401.
م. ع. ,. ر. ح. سید محمد سجادیان, “مدل چندهدفه طراحی شبکه‌ی تأمین‌کنندگان قابل‌اطمینان چرخه‌ای با لحاظ اشتراک دانش، پشتیبان و معیارهای چرخه‌ای,” نشریه علمی مدیریت زنجیره تأمین, 1401.
F. Tian, “A Supply ChainTraceabilitySystem for Food Safety BasedonHACCP,Blockchain &Internet of Things,” in 2017 International conference on service systems and service management, 2017.
S. Seebacher و R. Schüritz, “Blockchain Technology as an Enabler of Service Systems: A Structured Literature Review,” in Exploring Services Science: 8th International Conference, IESS 2017, Rome, Italy, May 24-26, 2017, Proceedings 8, Rome, Italy, 2017.
 
 
C. Cadwalladr, S. Kumar, U. Sivarajah, W. M. Lim, J. C. Westland و A. Kumar, “Blockchain for sustainable supply chain management:trends and ways forward,” Electronic Commerce Research, pp. 1-56, 2022.
M. M. Aung و Y. S. Chang, “Traceability in a food supply chain: Safety and quality perspective,” Food Control, Volume 39, p.172-184, 2014.
F. Tian, “A supply chain traceability system for food safety based on HACCP, blockchain & Internet of Things,” 2017 in International conference on service systems and service management, 2017.
C. Shanahan, B. Kernan, G. Ayalew, K. McDonnell, F. Butler و S. Ward, “Aframework for beef traceability from farm to slaughter using global standards: anIrishperspective,” Computer and Electronics in Agriculture, Volume 66, pp. 62-69, 2009.
S. A. Abeyratne و R. P. Monfared, “Blockchain ready manufacturing supply chainusing distributed ledger,” International Journal of Research in Engineering and Technology, Volume 5, Issue 9, pp. 1-10, 2016.
I. Weber, X. Xu, R. Riveret, G. Governatori, A. Ponomarev و J. Mendling, “Untrusted business process monitoring and execution using blockchain,” in Business Process Management: 14th International Conference, BPM 2016, Rio de Janeiro, Brazil, September 18-22, 2016. Proceedings 14, 2016.
S. Shingh, V. Kamalvanshi, S. Ghimire و S. Basyal, “Dairy Supply Chain System Based on Blockchain Technology,” Asian Journal of Economics, Business and Accounting, Volume 14, Issue 2, pp. 13-19, 2020.
A. T. Mehdi Rezaei, “The impact of blockchain on supply chain information flow,” Science and techniques of information management, pp. 3-27, 1398.
D. A. R. G. Hashem Esmaili, “Blockchain technology in the supply chain: challenges facing the adoption of blockchain in the supply chain,” The 16th International Conference on Management, 1398.
Casper, “A Guide to Blockchain Architecture,” Available: https://casper.network/en-us/web3/blockchain/a-guide-to-blockchain-architecture/.
Sumatosoft, “Decoding the fundamentals of blockchain architecture:A comprehensive guide,”. Available: https://sumatosoft.com/blog/decoding-the-fundamentals-of-blockchain-architecture-a-comprehensive-guide.
Paul, “Everything You Need to Know about Blockchain Architecture,” 13 Mar 2023. Available:https://www.edureka.co/blog/blockchain-architecture/.
S.-Q. Zeng, R. Huo, T. Huang, J. Liu, S. Wang و W. Feng, “Survey of blockchain: principle, progress and application,” Journal on Communications, Volume 41, Issue 1, pp. 134-151, 2020.
A. Khanna, S. Jain, A. Burgio, V. Bolshev و V. Panchenko, “Blockchain-enabled supply chain platform for Indian dairy industry: safety and traceability,” Foods, Volume 11, Issue 17, p. 2716, 2022.
X. Li, Y. Zhou و K. F. Yuen, “Blockchain implementation in the maritime industry: critical success factors and strategy formulation,” Maritime Policy & Management, pp. 1-19, 2022
G. Perboli, S. Musso و M. Rosano, “Blockchain in logistics and supply chain: A lean approach for designing real-world use cases,” Ieee Access, Volume 6, pp. 62018-62028, 2018.
Z. He و P. Turner, “Blockchain applications in forestry: A systematic literature review,” Applied Sciences, Volume 12, Issue 8, p. 3723, 2022.